| Abonare la RSS

2009 – ocazia ratata a turismului romanesc

March 17th, 2009 Publicat in Turismul in Romania

2009 va ramane cu siguranta in istorie alaturi de 2008 ca si perioada marii crize ce a zguduit intreaga lume. Criza este de obicei un prilej de reasezare a economiei, de reorientare a pietelor si de redefinire a unor fluxuri economice. 2009 ca an al crizei ar fi putut aduce cu adevarat relansarea turismului romanesc prin reorientarea fluxurilor de turisti.

Dat fiind ca in aceasta perioada fiecare cauta sa economiseasca cat mai mult destinatiile mai ieftine vor fi la mare cautare in 2009. Si in general in Romania preturile la anumite lucruri sunt mai mici decat in alte tari. La alte produse si servicii sunt insa mai mari. Daca cei care detin afaceri in turism ar fi inteles sa mai lase din preturi, sa ofere servicii de calitate am fi putut fi marii castigatori ai acestei crize.

Dar nu, la noi oamenii de afaceri se multumesc sa ii jecmaneasca pe cei cativa turisti pe care ii au, in loc sa castige mai putin pe cap de turist dar de la mult mai multi turisti. Filosofia care primeaza este ca fiecare patron trebuie sa scoata inca din primul an investitia facuta si daca se poate sa isi cumpere si o masina de teren de macar 50000 de euro ca sa aiba ce arata la prieteni. Este deja notoriu cazul unei partii de schi din nordul tarii unde s-au investit cateva milioane de euro si unde imediat in primul an s-a pus taxa de urcare de 10 lei cu telescaunul la o partie de aproximativ 1000 metrii lungime. Pai multumim, la asemenea preturi putem schia si in Austria pe partii de la 5 km lungime in sus.

Asa ca in 2009 vor creste austriecii, bulgarii si alte natii care au inteles sa mai lase din preturi pe segmentele lor, iar cei de la noi vor astepta dupa tichetele de vacanta date de pomana de catre guvern.

Share
Autor: Taguri: , , ,

2 comentarii pentru “2009 – ocazia ratata a turismului romanesc”

  1. Promovarea sa fie cea mai mare problema a turismului romanesc? | Ropedia.ro - Redescoperiti Romania spune:

    […] Brasov erau foarte multi turisti straini. Poate ca si criza asta i-a atras in locuri mai ieftine (cum am anticipat ca se va intampla) dar va spun sincer ca niciodata nu am vazut atatia. Efectiv fiecare al doilea om din gara Brasov […]


  2. Din nou despre sansele turismului romanesc in vremuri de criza | Ropedia.ro - Redescoperiti Romania spune:

    […] român şi îmi aduc aminte de un articol scris de mine aproximativ acum un. Este vorba de 2009 – ocazia ratată a turismului românesc. Stau şi mă intreb dacă este prea târziu pentru turismul rural din România sau mai avem şanse […]


Comentati acest articol