| Abonare la RSS

Balta Dracului un vulcan noroios mai …apos

February 14th, 2010 Publicat in Curiozitati, Drumetii prin munti, Statiuni balneare


Nu te întâlnești foarte des cu un vulcan noroios în mijlocul unui… oraș, dar există o asemena situație inedită în orașul Covasna, și nu undeva la margine pe niște coclauri cu aspect selenar ci chiar în parcul din centrul stațiunii.

Oamenii i-au spus Balta Dracului,  începând cu 1782, pentru că apa acesta noroioasă ce vine din adâncurile pământului și dizolva stratele argilo-marnoase  pare că fierbe, sursa de “foc ” fiind cazanele necuratului sau mai curând o emanație postvulcanică numită mofetă( deși vulcanii stinși sunt la zeci de kilometri depărtare, în capătul nord-vestic al Depresiunii Brașov).

Asocierea cu vulcanii noroioși din zona Berca-Pâclele Mari nu este întâmplătoare pentru că fenomenul este asemănător, doar că aici apa este mineralizată puternic cu dioxid de carbon  astfel că rocile sunt ,,înmuiate” bine de tot până când ajung la suprafață, spre deosebire de vulcanii noroioși clasici unde agentul principal este gazul metan.

Amenajat foarte bine, cu grilaj de metal  pentru a împiedica accidentele  și cu o flacară simbolică deasupra, acest  izvor mineral mocirlos atrage atenția oricărui vizitator care a aflat despre acestă minune naturală.

La câțiva pași de ,,fierbătoare’’ se află vreo șase izvoare minerale permanente și amenajate unde turiștii sau localnicii își umplu recipientele cu această ,,aghiazmă” naturală bună pentru zeci de afecțiuni reumatologice, cardiologice sau gastrice.

parcul central și râul Covasna

Share
Autor:

Comentati acest articol