| Abonare la RSS

Balta Dracului un vulcan noroios mai …apos

February 14th, 2010 Publicat in Curiozitati, Drumetii prin munti, Statiuni balneare


Nu te întâlneşti foarte des cu un vulcan noroios în mijlocul unui… oraş, dar există o asemena situaţie inedită în oraşul Covasna, şi nu undeva la margine pe nişte coclauri cu aspect selenar ci chiar în parcul din centrul staţiunii.

Oamenii i-au spus Balta Dracului,  începând cu 1782, pentru că apa acesta noroioasă ce vine din adâncurile pământului şi dizolva stratele argilo-marnoase  pare că fierbe, sursa de “foc ” fiind cazanele necuratului sau mai curând o emanaţie postvulcanică numită mofetă( deşi vulcanii stinşi sunt la zeci de kilometri depărtare, în capătul nord-vestic al Depresiunii Braşov).

Asocierea cu vulcanii noroioşi din zona Berca-Pâclele Mari nu este întâmplătoare pentru că fenomenul este asemănător, doar că aici apa este mineralizată puternic cu dioxid de carbon  astfel că rocile sunt ,,înmuiate” bine de tot până când ajung la suprafaţă, spre deosebire de vulcanii noroioşi clasici unde agentul principal este gazul metan.

Amenajat foarte bine, cu grilaj de metal  pentru a împiedica accidentele  şi cu o flacară simbolică deasupra, acest  izvor mineral mocirlos atrage atenţia oricărui vizitator care a aflat despre acestă minune naturală.

La câţiva paşi de ,,fierbătoare’’ se află vreo şase izvoare minerale permanente şi amenajate unde turiştii sau localnicii îşi umplu recipientele cu această ,,aghiazmă” naturală bună pentru zeci de afecţiuni reumatologice, cardiologice sau gastrice.

parcul central şi râul Covasna

Share
Autor:

Comentati acest articol