| Abonare la RSS

Biserica din lacul Fantanele

February 10th, 2010 Publicat in Curiozitati

Foarte mulţi clujeni işi petrec weekendurile la Beliş, pe malul lacului Fântânele. Insă puţini ştiu că lacul ascunde un “secret”. Un secret ştiut de unii, nici măcar imaginat de alţii. Cei care sunt norocoşi să ajungă aici după o perioadă prelungită de secetă sau atunci când apa lacului scade din diferite motive pot vedea ce ascunde de fapt Lacul Fântânele. Este o biserică. De fapt ruinele unei biserici. Iar pe fundul lacului un sat întreg.

Ca şi în multe alte locuri şi aici atunci când la sfârşitul anilor 60 s-a hotărât construirea lacului Fântânele, nu s-a ţinut cont de soarta satelor existente pe locul în care urma să fie realizat lacul.  De fapt oamenii au fost strămutaţi pe un loc mai înalt , pe amplasamentul actual al localităţii Beliş, iar Belişul vechi a fost inundat după construcţia lacului. Aceeaşi soartă au avut o şi cătunele Milioan , Ples , Dadesti , Bolojesti şi Giurcuta de Jos.

Din satul Beliş (cel vechi) nu se vede mai nimic. Biserica însă se poate vedea la ape scăzute, ceea ce in cazul lacului Fântânele se întâmplă destul de rar din păcate.

Share

Comentati acest articol