| Abonare la RSS

Castelul Bran – perla turismului romanesc?

August 2nd, 2007 Publicat in Jurnal de calatorie

Nu de mult am fost intr-o scurta vizita la Castelul Bran din judetul Brasov, nu este prima data cand vizitez acest obiectiv, dar este prima data in ultimii 5 ani cand am ocazia sa vad ceea ce este numit de catre unii perla turismului romanesc. Cand am ajuns acolo aveam impresia ca intr-adevar iata o localitate, un punct de atractie care se dezvolta, are succes. Parcarea era plina cu masini, autocare din toate colturile Romaniei dar si multe din afara tarii.
Era o duminica dimineata de iulie 2007. Strazile erau pline cu turisti, atat de pline incat era o adevarata aventura pentru orice sofer sa treaca prin Bran pe soseaua incarcata cu oameni de toate varstele, de la copii care abia puteau umbla pana la batranii sositi in grupuri organizate. La intrare in curtea castelului o multime care ne descurajeaza pentru moment. Coada la bilete se intinde pe zeci de metrii. Hotaram sa bem o cafea inainte sa ne incumetam la aceasta aventura.

Cafenele sunt destule, in fapt toata comuna este impanzita de pensiuni, restaurante, cafenele si magazine de suveniruri. Cafeaua este 5 lei, un pret care si in marile orase poate fi considerat foarte scump, dar ce sa facem asta este. Pe drumul de intoarcere spre castel vedem ceva ce ne lasa fara cuvinte. Pe peretele uneia dintre casele aflata in apropierea Castelului Bran este o tablita cu urmatoarea inscriptie “Acest trotuar este proprietate privata” – oare ce inseamna acest lucru? Ca nu avem voie sa trecem pe trotuar?

Inainte sa ajungem la castel trecem prin mini-targul de suveniruri din fata intrarii, se gasesc aici tot felul de asa zise suveniruri cu sau fara legatura cu Castelul Bran si cu legenda lui Dracula. Tricoul cu inscriptia “Bautor de bere autorizat, caut sponsorizare” la un pret de 30 de RON pare la prima vedere nostim. Dar sa fim seriosi, 30 de RON? Pot sa va dau un sfat? Asemenea tricouri se gasesc si in oras la orice magazin si cu mult sub 30 de RON. Deci nu are rost sa cumparati asa ceva aici. De fapt aproape nimic nu merita cumparat in primul rand pentru ca este exagerat de scump, in al doilea rand pentru ca nu are legatura cu Branul si Castelul Bran si in al treilea rand pentru ca in orice magazin din oras poate fi gasit mult sub pretul acesta. Daca tot este sa cumparati ceva atunci orientati-va spre ceva ce are legatura cu Branul si care va va aminti intotdeuna ca ati fost la Bran si nu la un magazin de suveniruri.

Castelul BranStam la coada la bilete si intr-un final ajungem sa intram in curtea interioara a castului. Biletul a fost 12 RON si ne asteptam macar sa fie un ghid care sa dea cateva explicatii cu privire la istoria castelului, la proprietarii acestuia pe parcursul vremurilor si asa mai departe. Insa nimic. Nici un ghid , numai garzile de la intrare. Turistii sunt lasati inauntru la gramada, ca o turma de oi. Toti sa imbulzesc sa intre in castel iar inauntru trebuie sa mergi destul de repede pe culoarul amenajat pentru ca din spate vin tot mai multi oameni. Nu este timp sa te uiti la diferitele exponate din muzeu, sa citesti tablitele sau sa schimbi doua vorbe. Intr-un final ies din castel cu un usor gust amar. Urmeaza vizitarea Muzeului Satului amenajat in curtea castelului. Cele cateva gospodarii taranesti si anexe gospodaresti sunt ingrijite si unele din ele chiar frumos amenajate chiar si in interior. Aici nu este aglomeratia de la castel. Macar atat.

Ajungand acasa cercetez cu atentie istoria si evolutia Castelului Bran – daca tot nu am avut ghid sa aflu si eu mai mult fata de ce stiam. Stiam ca a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg dar nu stiam un fapt. De fapt cred ca am uitat de acesta. Castelul Bran a fost daruit de catre brasoveni reginei Maria, deci nu a fost cumparat!. Regina Maria l-a lasat prin testament fiicei sale principesa Ileana. Iar acum acesta a revenit lui Dominic de Habsburg, fiul principesei Ileana cu obligatia de a pastra muzeul timp de 3 ani de la data retrocedarii.

Nu stiu cum sunt obiceiurile la altii dar la noi cand primesti un dar, nu te apuci sa il vinzi. Modul in care Castelul Bran este scos la vanzare de catre Dominic de Habsburg este de a dreptul revoltator. Ok, inteleg ca toata lumea are dreptul de a face ce vrea cu proprietatea sa dar nu este nimic nobil (ei se pretind familie nobiliara) in a instraina un bun pe care pana la urma l-ai primit cadou.

In opinia mea Castelul Bran datorita importantei sale in peisajul turistic romanesc (spre deosebire de litoral acest loc chiar este vizitat de straini) nu trebuia retrocedat in natura ci trebuiau oferite compensatii materiale reale si nu supraestimate cum este pretul actual de vanzare al acestuia. Dar asta este opinia mea.

Lasand la o parte toate acestea, va recomand totusi sa mergeti si sa vedeti Branul, pentru ca este un loc special, foarte frumos si pe care nu se stie in conditiile date cat timp il veti mai putea vizita.

Puteti citi mai multe despre castel pe pagina Ropedia.ro dedicata Castelului Bran.

Share
Autor: Taguri: ,

4 comentarii pentru “Castelul Bran – perla turismului romanesc?”

 1. Sabau Ioana- tourism-online spune:

  Da, e una din perlele turismului romanesc. Avem nenumarate, pacat ca nu le stim valorifica si ne batem joc de ele…Nu prea le meritam…


 2. Georgiana spune:

  Castelul Bran, pe langa multe altele, este una dintre perlele turismului romanesc, dar din pacate, dupa cum a spus si Ioana, este pacat ca nu stim a le valorifica.


 3. Alexandru Suciu spune:

  Eu incerc sa il promovez. Am mai facut-o si prin 2000-2002, am avut un site foarte popular la acea vreme.
  Acum incerc sa il relansez.


 4. Cristian S spune:

  Sunt de acord cu faptul ca acest monument istoric – Castelul Bran – este in top 10 atractii ale Romaniei… Din acest motiv ar trebui investite sume importante pentru promovarea acestei regiuni …


Comentati acest articol