| Abonare la RSS

Charlottenburg–satul rotund din Banat

November 13th, 2012 Publicat in Uncategorized

Zilele trecute am descoperit pe hartă un sat cu o formă interesantă. În formă de cerc!

charlottenburg-satelitDesigur mi-am dat seama imediat că nu este o întâmplare că acest sat are această formă. Numele satului este Charlottenburg și este un sat locuit în trecut de șvabii din Banat. În prezent întreg satul Charlottenburg este declarat monument istoric de către Ministerul Culturii.

Am aflat că de fapt a fost construit în 1771 în timpul celui de al doilea val al colonizării germane din Transilvania. Povestea satului este interesantă iar despre ansamblul de Charlottenburg Johann Caspar Steube scrie in 5. martie 1779 in scrisoarea a treia din Timisoara:

… acest sat este singurul sub forma circulara (chorographie). In mijlocul satului se gaseste o fintina acoperita cu apa foarte buna. In jurul fintinii se gaseste o plantatie de duzi in spatele careia se gasesc casele, acestea avind in curte grajdul si sura. Apoi urmeaza gradina unde se gaseste plantata vita de vie. Nici o casa nu este nici cu un deget mai inalta ca alta, si nici cu un picior mai distantata una fata de alta, avind un stil foarte frumos simetric; la fel si cele patru intrari in sat – au aceasi distanta una fata de alta

charlottenburg

Sursă foto: Wikipedia

Se pare că unii dintre duzii plantaț inițal încă există în centrul satului, cât despre șvabi …. astăzi mai este doar unul singur. De aceea este poate ultima șansă să mergem acolo și să auzim poveștile singurului șvab din Charlottenburg. Mi-am propus ca la primăvară să vizitez acest sat și să revin cu un reportaj de acolo. Evident o să îl puteț citi aici.

Share
Autor:

Comentati acest articol