| Abonare la RSS

Cheile Bicăjelului-La Bechet

February 21st, 2010 Publicat in Drumetii prin munti, Turismul in Romania

Bicăjelul, ca cel mai mare afluent al Bicazului, creează în drumul său câteva mici porţiuni de chei, pe cât de scurte pe atât de spectaculoase şi sălbatice.

Se lasă greu descoperite, drumul ce pleacă din centrul staţiunii Lacu Roşu, şerpuieşte printre câteva vile scăpătate şi două pensiuni din care una –Adela– mi-a rămas în suflet.

Trec de biserica ortodoxă din sat şi mă înscriu pe un drum prăfuit, străjuit de arini, sălcii si molizi piperniciţi, case de păstori si vaci ce-şi umblă cu mândrie talanga pe coclaurii Hăghimaşului.

Câteodată pereţii de calcar ai Hăşmasului încep să se strângă către tine şi atunci îţi spui că ai ajuns şi că cei nouă kilometri de care îţi vorbeau sătenii s-au terminat, dar surpiză valea se lărgeşte şi întâlnesti iar lunca atotcuprinzătoare.

Las undeva în dreapta Cheile Duruitoarei, mai greu accesibile şi ajung într-un tărâm fantastic în care apele râului se îngrămădesc să-si facă loc printre rocile jurasice si rădăcinile suspendate ale arborilor, volbura lor spărgând liniştea peisajului- am ajuns în zona numită La Bechet.

Nu dureaza mult şi ies din strânsoare către un plai cu fâneţe şi păşuni  ce mă forţează să exclam ,,splendoare în iarbă,, şi unde râul abia se urneşte,  asta după ce s-a unit din trei izvoare în locul numit Trei Fântâni.

La buza obârşiei se află un cătun uitat, cu oameni statornici daţi bine cu muntele şi greutăţile lui, oameni pentru care fânul este aur curat iar aerul este esenţa vieţii.

Acolo îl întâlnesc pe Marian, un mic păstor ce fuge peste pietre după vacile lui încăpăţânate si după tăuraşul ce-şi găseşte un prieten uitându-se bovin în geamul maşinii mele.  Surpriza avea să vină abia după ce facem cunoştinţă, pentru că acest băieţel de zece ani citea o carte!… o carte de geografie din anii ’70 despre România. Asta a fost cu adevărat impresionant.

Share
Autor:

Comentati acest articol