| Abonare la RSS

In vizita prin Cheile Turzii

November 11th, 2008 Publicat in Jurnal de calatorie

Cheile Turzii Zilele trecute am fost intr-o scurta calatorie pana la Turda. Ocazia nu conteaza, dar am zis ca daca tot suntem aici ar trebui sa profitam si sa vizitam Cheile Turzii deorece a trecut cam mult timp de la ultima vizita. Zis si facut, am rezolvat treburile si am pornit spre Cheile Turzii. De la capatul sudic al orasului, la podul de la iesirea spre Alba Iulia am intrat pe o straduta ce ducea spre groapa de gunoi a orasului. Privelistea pe aceasta prima portiune nu este prea incantatoare dar odata ce incepi sa urci dealul incepe sa devina mai interesant. Apar la orizont turlele bisericilor din zona si apare dupa o vreme si impresionanta priveliste ce include Cheile Turzii.

Ajunsi mai aproape, dam de drumul pe care se poate ajunge cu masina pana la campingul Raul Hasdate, autorul operei numite Cheile Turziide la intrarea in Cheile Turzii. De aici incepem sa coboram si nu mai este foarte mult pana ajungem la camping. Aici ca de obicei lume multa, oameni iesiti la gratar, se vand mititei, se bea bere. In aceste conditii ceea ce ne surprinde este relativa curatenie ce domneste prin zona. Trecem pe langa cabana si coboram in padurea ce strajuieste intrarea in chei.
Pod peste Hasdate
Aici dupa cateva zeci de metri si trecerea unui pod ajungem la o casuta unde trebuie sa cotizam cu 5 lei – taxa de intrare. Mai departe incepe adevarata aventura, raul Hasdate care de a lungul timpului a creat aceasta minunatie ne taie de multe ori calea, trebuie sa trecem peste poduri care mai de care mai inguste si mai usor de balansat.
Stanci semete in Cheile Turzii
Insa privelistea merita, pesterile sunt si ele prezente insa multe nu sunt accesibile fiind la inaltimi considerabile deasupra potecii noastre. Aceasta poteca prezinta si cateva zone unde trebuie sa ne tinem de cabluri altfel am fi in pericol sa cadem in gol. Dupa ce traversam pana aproape de capatul celalalt al cheilor hotaram sa intram  in una din pesterile de aici care este accesibila relativ usor.
Pestera in Cheile Turzii
Pestera e mica si se vad urmele oamenilor unii mai civilizatii altii mai putin. Cert este ca nu e mare lucru de vazut in pestera. Dupa ce ne odihnim putin pornim inapoi spre camping si cabana.

Aici facem cateva fotografii ale panourilor si asteptam cu rabdare pana vine dupa noi cunostiinta noastra din Turda. Toata excursia noastra a durat 5 ore. Asa ca atunci cand aveti ocazia si aveti 5 ore la dispozitie (venind cu masina si nu pe jos ca noi, chiar mai putin) puteti profita pe deplin si sa vedeti Rezervatia Naturala Cheile Turzii.

Pentru mai multe informatii despre chei cititi articolul Ropedia.ro despre Cheile Turzii

In Turda mai puteti vizita:

Share

Comentati acest articol