| Abonare la RSS

Mitul tantarilor din Delta Dunarii

August 5th, 2009 Publicat in Jurnal de calatorie, Sfaturi utile

Foarte mulți dintre prieteni și colegi m-au intrebat înainte să plec spre Delta Dunării și după ce am venit de acolo de țănțari. Toată lumea a auzit de ei și toată lumea era curioasă și mirată. Toți vroiau să știe ce mi-a venit de vreau în deltă la țănțari.

Ei bine am fost în Delta Dunării pentru prima oară dar cu siguranță nu va fi ultima. Iar despre țănțari ce să vă zic. Majoritatea lucrurilor care se spun sunt mituri și legende. Å¢ănțarii există în deltă.  Dar nu reprezintă o problemă atât de mare pe cât se crede și se zice. Și la munte poți avea ghinionul să întâlnești tot atâția țânțari câți am văzut eu în Delta Dunării.

În primul rând trebuie să le cunoști programul. Å¢ânțari reprezintă o problemă în deltă doar la anumite ore, foarte bine definite și cunoscute de localnici și de cei experimentați în treburi pescărești. Prima perioadă de pe la 4 dimineața până la 5 jumătate dimineața iar a doua perioadă de pe la 8 și jumătate seara până pe la 10 seara.

În aceste perioade se recomandă să te aperi împotriva lor cu:

1) loțiuni anti țânțari (Off, Autan), sunt foarte bune și chiar au efect. Nu trebuie să îțî faci iluzii și să speri că țânțarii te vor evita la 5 m. Tot te vor bâzâi însă nu te vor pișca. Asta e diferența dintre a avea aplicate aceste soluții sau nu.

2) spirale fumigene anti-țânțari, acestea sunt foarte bune în încăperi și corturi. Odată aprinse aceste spirale, țânțarii vor dispărea subit. Ai grijă însă să nu dai foc la cort sau la casă/cabană!

3) evită ieșitul din casă/cort dar pentru asta întotdeuna asigură te în timpul zilei și nopții că nu ai uitat ușa casei sau cortul deschis.

În rest dacă ai scăpat de aceste perioade ale lor nu ai chiar nici o problemă cu țânțarii. În perioada mai – începutul lui iulie trebuie să ai grijă insă cu tăunii. Aceștia se intâlnescu aproape exclusiv în apropierea animalelor (cai, vite). Muscătura acestora este dureroasă și e mai bine să nu faci cunoștiință cu ei.

Dacă totuși te-a pișcat unul e bine să ai la tine Autan (solutie spray după muscătură) și te dai cu el imediat. Acest sfat e valabil și pentru pișcătura de țânțari. Dacă te-ai dat cu acest spray scapi de durere și mâncărime.

Share
Autor: Taguri: ,

2 comentarii pentru “Mitul tantarilor din Delta Dunarii”

  1. Hotel Delta Dunarii spune:

    Vacantele in Delta Dunarii sunt foarte faine, ar fi pacat sa le ratam din cauza unor mituri:))


  2. Daniel spune:

    Foarte corect ce zici.
    La noi nici nu sunt asa desi. De exemplu seara la ora 7 in Delta fluviului Orinocco tantarii sunt atat de multi incat nu poti vedea peisajul, e o supa densa pe care localnicii o numesc “la plaga”, dar dupa doar o ora incep sa se linisteasca.
    Indienii dorm in hamace, in adaposturi deschise, fara pereti sau cu pereti impletiti, doar cat sa nu ii bata ploaia. Spre seara aprind in colturile “casei” mormane de coji de nuca de cocos, care ard cu mult fum si ii protejeaza de valurile insectelor, pana trece ora critica.


Comentati acest articol