| Abonare la RSS

Mitul tantarilor din Delta Dunarii

August 5th, 2009 Publicat in Jurnal de calatorie, Sfaturi utile

Foarte mulţi dintre prieteni şi colegi m-au intrebat înainte să plec spre Delta Dunării şi după ce am venit de acolo de ţănţari. Toată lumea a auzit de ei şi toată lumea era curioasă şi mirată. Toţi vroiau să ştie ce mi-a venit de vreau în deltă la ţănţari.

Ei bine am fost în Delta Dunării pentru prima oară dar cu siguranţă nu va fi ultima. Iar despre ţănţari ce să vă zic. Majoritatea lucrurilor care se spun sunt mituri şi legende. Ţănţarii există în deltă.  Dar nu reprezintă o problemă atât de mare pe cât se crede şi se zice. Şi la munte poţi avea ghinionul să întâlneşti tot atâţia ţânţari câţi am văzut eu în Delta Dunării.

În primul rând trebuie să le cunoşti programul. Ţânţari reprezintă o problemă în deltă doar la anumite ore, foarte bine definite şi cunoscute de localnici şi de cei experimentaţi în treburi pescăreşti. Prima perioadă de pe la 4 dimineaţa până la 5 jumătate dimineaţa iar a doua perioadă de pe la 8 şi jumătate seara până pe la 10 seara.

În aceste perioade se recomandă să te aperi împotriva lor cu:

1) loţiuni anti ţânţari (Off, Autan), sunt foarte bune şi chiar au efect. Nu trebuie să îţî faci iluzii şi să speri că ţânţarii te vor evita la 5 m. Tot te vor bâzâi însă nu te vor pişca. Asta e diferenţa dintre a avea aplicate aceste soluţii sau nu.

2) spirale fumigene anti-ţânţari, acestea sunt foarte bune în încăperi şi corturi. Odată aprinse aceste spirale, ţânţarii vor dispărea subit. Ai grijă însă să nu dai foc la cort sau la casă/cabană!

3) evită ieşitul din casă/cort dar pentru asta întotdeuna asigură te în timpul zilei şi nopţii că nu ai uitat uşa casei sau cortul deschis.

În rest dacă ai scăpat de aceste perioade ale lor nu ai chiar nici o problemă cu ţânţarii. În perioada mai – începutul lui iulie trebuie să ai grijă insă cu tăunii. Aceştia se intâlnescu aproape exclusiv în apropierea animalelor (cai, vite). Muscătura acestora este dureroasă şi e mai bine să nu faci cunoştiinţă cu ei.

Dacă totuşi te-a pişcat unul e bine să ai la tine Autan (solutie spray după muscătură) şi te dai cu el imediat. Acest sfat e valabil şi pentru pişcătura de ţânţari. Dacă te-ai dat cu acest spray scapi de durere şi mâncărime.

Share
Autor: Taguri: ,

2 comentarii pentru “Mitul tantarilor din Delta Dunarii”

  1. Hotel Delta Dunarii spune:

    Vacantele in Delta Dunarii sunt foarte faine, ar fi pacat sa le ratam din cauza unor mituri:))


  2. Daniel spune:

    Foarte corect ce zici.
    La noi nici nu sunt asa desi. De exemplu seara la ora 7 in Delta fluviului Orinocco tantarii sunt atat de multi incat nu poti vedea peisajul, e o supa densa pe care localnicii o numesc “la plaga”, dar dupa doar o ora incep sa se linisteasca.
    Indienii dorm in hamace, in adaposturi deschise, fara pereti sau cu pereti impletiti, doar cat sa nu ii bata ploaia. Spre seara aprind in colturile “casei” mormane de coji de nuca de cocos, care ard cu mult fum si ii protejeaza de valurile insectelor, pana trece ora critica.


Comentati acest articol