| Abonare la RSS

Moscheea Ali Gazi Pașa- Babadag

February 28th, 2010 Publicat in Uncategorized


Dobrogea are câteva moschei renumite pentru vechimea și decorațiunile lor, din perioada când aceasta regiune a fost inclusă în Imperiul Otoman vreme de mai bine de 500 ani.

Initial situată la Silistra(Bulgaria de azi-fost teritoriu românesc) resedința pașei este mutată la Babadag pentru a putea observa și contracara mai bine mișcările rușilor țariști, aflati în secolul al XVII lea în plină expansiune.

Numele se referă la toponimele turce baba=tată și dag =munte, sau muntele lui Baba, adica al unui om spiritual și bătrân, remarcat de oamenii zonei care îi poartă amintirea peste ani.

Zona frumoasă cu dealuri acoperite cu păduri de stejar, salcâm și tei l-a fermecat pe Pașa Ali Gazi  care a  decis ca în locul unde curge un izvor sfânt, la cișmeaua Kalaigi să ridice o frumoasă moschee, demnă de statutul otomanului și de importanța orașului, cu un minaret de 23 de metri înălțime, astfel ca toți dreptcredincioșii întru Allah să fie chemați de muezin la rugăciune.

Moscheea are unele dintre cele mai frumoase decorațiuni interioare din lemn din acestă zonă europeană  și adăpostește și cavoul pașei care a iubit atât de mult zona.

În apropiere se află și un muzeu oriental ce urmărește cultura turco-tătară din Dobrogea, însă nu prea sunt indicatoare către el iar interiorul moscheii a rămas secret pentru că nu era deschisă și nici program de vizitare sau de rugăciune n-am văzut. În sfârșit… vechile metehne balcanice nu sunt uitate ușor.

Unii îi spun orașului ,, Sinaia Dobrogei”, pentru combinația deosebită de relief deluros și  floră adaptată secetelor  precum și  pentru apa limanului omonim ce răcorește amiezile  toride de vară. Ar fi putut fi mai mult de atât dar limitele bugetare nu i-au permis nici să renoveze moscheea și casa imamului( conducătorul religios), acest lucru făcându-se cu ajutorul unei fundații …turcești.

Drumurile care leagă însă orășelul( unde mai traiesc azi doar 50 de familii de turci) de Constanța, Tulcea sau Măcin sunt însă proaste și  foarte proaste iar informațiile despre acesta se opresc, din păcate, la baza militară româno-americană de aici.

Share
Autor:

Comentati acest articol