| Abonare la RSS

Moscheea Ali Gazi Paşa- Babadag

February 28th, 2010 Publicat in Diverse, Jurnal de calatorie


Dobrogea are câteva moschei renumite pentru vechimea şi decoraţiunile lor, din perioada când aceasta regiune a fost inclusă în Imperiul Otoman vreme de mai bine de 500 ani.

Initial situată la Silistra(Bulgaria de azi-fost teritoriu românesc) resedinţa paşei este mutată la Babadag pentru a putea observa şi contracara mai bine mişcările ruşilor ţarişti, aflati în secolul al XVII lea în plină expansiune.

Numele se referă la toponimele turce baba=tată şi dag =munte, sau muntele lui Baba, adica al unui om spiritual şi bătrân, remarcat de oamenii zonei care îi poartă amintirea peste ani.

Zona frumoasă cu dealuri acoperite cu păduri de stejar, salcâm şi tei l-a fermecat pe Paşa Ali Gazi  care a  decis ca în locul unde curge un izvor sfânt, la cişmeaua Kalaigi să ridice o frumoasă moschee, demnă de statutul otomanului şi de importanţa oraşului, cu un minaret de 23 de metri înălţime, astfel ca toţi dreptcredincioşii întru Allah să fie chemaţi de muezin la rugăciune.

Moscheea are unele dintre cele mai frumoase decoraţiuni interioare din lemn din acestă zonă europeană  şi adăposteşte şi cavoul paşei care a iubit atât de mult zona.

În apropiere se află şi un muzeu oriental ce urmăreşte cultura turco-tătară din Dobrogea, însă nu prea sunt indicatoare către el iar interiorul moscheii a rămas secret pentru că nu era deschisă şi nici program de vizitare sau de rugăciune n-am văzut. În sfârşit… vechile metehne balcanice nu sunt uitate uşor.

Unii îi spun oraşului ,, Sinaia Dobrogei”, pentru combinaţia deosebită de relief deluros şi  floră adaptată secetelor  precum şi  pentru apa limanului omonim ce răcoreşte amiezile  toride de vară. Ar fi putut fi mai mult de atât dar limitele bugetare nu i-au permis nici să renoveze moscheea şi casa imamului( conducătorul religios), acest lucru făcându-se cu ajutorul unei fundaţii …turceşti.

Drumurile care leagă însă orăşelul( unde mai traiesc azi doar 50 de familii de turci) de Constanţa, Tulcea sau Măcin sunt însă proaste şi  foarte proaste iar informaţiile despre acesta se opresc, din păcate, la baza militară româno-americană de aici.

Share
Autor:

Comentati acest articol