| Abonare la RSS

Noul aspect al Salinei Turda

January 23rd, 2010 Publicat in Jurnal de calatorie

Am fost astazi 23 ianuarie 2010 la Turda sa vizitam Salina Turda redeschisa ieri de catre oficialitatile invitate la eveniment. Am aflat de pe internet ca s-a dat in functiune si o noua intrare in Salina insa in lipsa unor informatii clare nu aveam de unde sa stim unde este “intrarea din zona Durgau”. Am mai fost la Salina cu numeroase ocazii deci drumul spre vechea intrare nu il puteam rata. Mai ales ca toate indicatoarele dinspre Cluj te conduc la intrarea veche. Am hotarat deci sa mergem acolo si poate aflam unde e cealalta intrare.

Odata ajunsi acolo am aflat ca inca se poate intra si pe aici dar pe viitor vom fi nevoiti sa folosim intrarea noua. Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii si studenti. Drumul prin galeria Franz Josef  imi era deja familiar asa ca am pornit spre adancuri.

Trebuie notat ca din partea asta trebuie parcursa o distanta de aproximativ 900m prin galerie pana ajungem la mina Rudolf, cea mai mare si mai spectaculoasa din incaperile salinei. Pe balconul Minei Rudolf ne-a intampinat o noua infatisare a Salinei Turda. O infatisare moderna si placuta ochiului. Pentru cei care nu au fost, odata ajunsi la Mina Rudolf suntem in partea sa superioara, pana acum fiind necesar sa coboram trepte cat pentru un bloc de 10-15 etaje. Insa aici este prima surpriza placuta. S-a instalat un lift ultramodern, care chiar daca nu este foarte incapator este un ajutor de nadejde pentru oamenii care se deplaseaza greu sau pentru cei cu dizabilitati. Noi fiind insa tineri si saturati de statul pe scaun de la birou o luam in jos pe scari.

Jos ne intampina noile elemente de functionalitate ale Minei Rudolf si anume un teren de minigolf, o pista de bowling, teren de sport, un amfiteatru pentru concerte si proiectii de film dar si o gondola uriasa care din pacate nu functiona la ora la care am fost acolo. Nu era inca lume multa dar pana sa plecam s-a aglomerat destul de mult. Evident am inspectat si fotografiat tot ceea ce exista in mina inainte sa coboram spre Mina Maria Tereza care ne atragea cu barcutele si zona de promenada amenajata pe insula din mijlocul lacului salin.  Acestea sunt vizibile din Mina Rudolf, existand un loc de unde se pot face fotografii foarte bune avand lacul si insula in prim plan. In aceasta prima parte a vizitei noastre nu am vazut nici un fel de personal de la Salina Turda, fiind chiar mirati de acest lucru. Din loc in loc erau insa camere de supraveghere.

In Mina Maria Tereza era deja destul de multa lume iar unii s-au incumetat sa se plimbe si cu barcile pe lacul salin din mina. Atunci insa a aparut si personalul pe care nu il vazusem nicaieri si i-a scos pe oameni din barci si de pe lac. Motivul nu l-am auzit pentru ca am fost relativ departe de zona cu barci. Este evident ca inca nu sunt pregatiti pentru a primi atatia vizitatori.

Dupa scurta sesiune de fotografiat am pornit spre iesire pentru ca incepeau sa vina tot mai multi oameni si s-a aglomerat destul de mult salina. Daca la coborare a fost usor, la urcat e mai greu cand ai scari cat pentru 20 de etaje (cele de la Mina Rudolf si cele de la Mina Maria Tereza) dar ne-am propus sa nu mergem cu liftul in pofida acestui fapt.

25 de minute si am si ajuns la iesirea din galeria Franz Josef, respectiv din Salina Turda. Pe drumul de iesire galeria gemea de multimea de oameni care inca coborau si asta doar la intrarea veche. Ce era la intrarea noua nu stiam, insa probabil si acolo erau multi. Daca nu vreti sa prindeti aglomeratie va sugeram sa mergeti mai devreme. Noi am intrat la 11.00 si am iesit la 13.00.

Concluzii:

Ce nu ne-a placut

Uneori aveam impresia ca s-a redeschis salina prea devreme. Personalul nu stie inca ce sa faca cu noile dotari. Nu exista un birou de informatii sau orice sa intrebi cand se da drumul la gondola sau cum se poate juca un tenis pe terenul de sport din dotare.  Nu strica de asemenea nici o cafenea sau cofetarie. Erau foarte multi parinti cu copii mici si chiar am prins o discutie despre faptul ca nu poti cumpara nimic in salina. Este o modalitate prin care se pot face niste bani care cu siguranta ar folosi pentru intretinerea Salinei care acum cu siguranta costa mai mult. Un alt minus este lipsa indicatoarelor spre noua intrare.

Ceea ce ne-a placut

Noul aspect al Salinei este cu siguranta unul foarte reusit. S-a amenajat cu bun gust, lume relativ civilizata, nu era mizerie sau gunoi nicaieri. Mai nou exista si WC jos in Mina Rudolf. Posibilitati multiple de petrecere a timpului liber.

Vom reveni cu siguranta pentru ca merita. Poate atunci vom prinde si gondola functionand si ne vom da si cu barcile pe lac.

Mai multe informatii:

Am actualizat articolul pentru Salina Turda de pe Ropedia.ro, puteti citi acolo mai multe despre Salina Turda

Pentru mai multe fotografii vizitati albumul dedicat Salinei Turda de pe Ropedia.ro

Share

Un comentariu pentru “Noul aspect al Salinei Turda”

  1. Cris spune:

    mda.. ce sa zic romanul tot la mancare se gandeste! cu sportul sunt de acord dar de ce nu ati propus deschiderea unui hypermarchet in incinta salinei??


Comentati acest articol