| Abonare la RSS

Promovarea sa fie cea mai mare problema a turismului romanesc?

Mai nou toata lumea, inclusiv Ministerul Turismului si presedintele Basescu vorbesc despre promovarea turismului romanesc si despre banii care sunt alocati acestor actiuni. Toata presa vorbeste despre ministrul turismului, doamna Udrea si actiunile ministerului pe care il conduce. Numai ca nimeni nu vorbeste  despre ceea ce trebuie in legatura cu turismul romanesc.

Nu vreu sa fiu inteles gresit. Este bine sa promovam turismul romanesc. Dar  cu masura si fara a strica prea multi bani pe acest lucru. Pentru ca sunt alte prioritati daca chiar vrem sa ajutam acest sector. O sa va povestesc cate ceva din experientele mele ca turist si ca om care chiar i-a vazut pe turistii aia straini care vin in Romania. Si nu doar la televizor.

Student fiind am calatorit frecvent cu trenul. Chiar si dupa terminarea studiilor am calatorit mult si mai calatoresc cu trenul. Si acum cateva zile la mijloc de iulie 2009 am calatorit din nou pe ruta Brasov – Cluj Napoca. Pe tren deseori te intalnesti cu turisti straini pentru ca lor le place sa calatoreasca cu trenul, spre deosebire de romani care considera multi dintre ei ca numai saracii iau trenul.

Mai aveam vreo 20 de minute pana la plecarea trenului intercity 531 pe ruta mentionata anterior. In gara Brasov erau foarte multi turisti straini. Poate ca si criza asta i-a atras in locuri mai ieftine (cum am anticipat ca se va intampla) dar va spun sincer ca niciodata nu am vazut atatia. Efectiv fiecare al doilea om din gara Brasov era strain. Si restul erau jumatate romani, jumatate tigani.  Nu am nimic cu tiganii atata timp cat se spala si nu fura. Problema este ca majoritatea nu se spala si put ingrozitor. Stateam pe bancuta de pe peron si urmaream un grup de turisti nemti care asteptau sosirea la peron a trenului personal de pe ruta Brasov – Teius (probabil mergeau sa vada biserici sasesti de prin satele din preajma, altfel ma gandesc ca ar fi luat trenul intercity). Alaturi de ei astepta si un grup de tigani, destul de multi, destul de galagiosi si cu un miros care ar fi speriat si niste sconcsi. Dupa sosirea trenului la peron tiganii au luat cu asalt trenul, ocupand practic tot ceea ce era de ocupat iar cativa intarziati incercau din rasputeri sa urce un frigider de pe vremea bunicii pe tren. Turistii germani s-au perindat prin toate vagoanele si pana la urma negasind alt loc au stat in picioare la una dintre usile trenului, probabil pentru a prinde si ceva aer curat in marea de mirosuri fermentate din tren.

Daca vorbim de miros sa nu uitam nici gara Brasov. Una dintre cele mai mari gari din tara (si cel mai mare nod feroviar din Romania) pute ingrozitor si peste tot e plin cu boschetari, cersetori si oameni de ai strazii. A incerca sa mergi in zona in care ar trebui sa fie sala de asteptare este o adevarata aventura. Majoritatea scaunelor sunt ocupate de tot felul de indivizi mai mult sau mai putin beti sau drogati si care au un miros de iti vine sa o iei la fuga. De asemenea multi dintre ei sunt pusi pe cearta iar oamenii de ordine sau politistii sunt fie inexistenti fie neinteresati de aceasta problema.

Astea sunt conditiile pe care le intampina un turist strain in cea mai importanta gara din punct de vedere turistic din Romania si astea sunt conditiile din trenurile romanesti. Ca sa nu mai vorbim ca trenul face din Brasov pana in Cluj cam 5 ore si jumatate. Putin mai mult decat facea prin secolul 19.

Aici trebuie investiti banii – in infrastructura, nu in promovare. Acum am vorbit doar despre caile ferate, dar sunt multe alte domenii care sunt in situatii similare. Fie ca vorbim de infrastructura, fie ca vorbim de educare sau grad de civilizatie a oamenilor si a personalului care vine in contact cu turistii. Pentru ca am patit de multe ori ca personalul de la hoteluri sau restaurante sa fie agresiv, fara maniere si fara pregatirea necesara activitatii pe care o desfasura.

Promovarea se face dupa ce am rezolvat aceste probleme. Pentru ca promovand ceva ce nu se ridica la nivelul asteptarilor clientului (turistului strain) ne facem un rau, nu un bine. Pentru ca vor veni, vor vedea, vor pleca si ne vor face reclama proasta. Pentru ca este bine stiut ca 20 de clienti multumiti iti aduc 1 client nou, in timp ce 1 client nemultumit iti va face reclama proasta astfel incat vei pierde 20 de potentiali clienti.

Share

Comentati acest articol