| Abonare la RSS

Salina Cacica-mică dar adâncă

March 24th, 2010 Publicat in Turismul in Romania

Aş numi această salină o minune poloneză în România, pentru că ea a fost ,,săpată” de minerii aduşi din zona Wieliczka în timpul ocupării Bucovinei de către Imperiul Austro -Ungar.

Dealul Călugariţa cu o altitudine de 805 metri fusese prospectat şi de către călugării de la Mânăstirea Humor care exploataseră sarea dintr-un pârâu ce izvora de aici, undeva prin secolul al XVI lea.

Importanţa sării  de aici, din comuna Pârteşti, judeţul Suceava, este relevată şi de aducerea în zonă a specialiştilor polonezi, austrieci, sloveni, ucraineni şi ruteni din toate colţurile imperiului care şi-au construit aici o frumoasa biserică catolică, azi bazilică.

Capela Sfintei Varvara- ocrotitoarea minerilor de pretutindeni, este amenajată la adâncimea de  30 de metri, unde toate odoarele capelei sunt sculptate în sare. Mai jos se afla lacul creat de mineri, singurul de acest fel din ţară şi probabil din Europa.

Urmează apoi fosta sală de bal în care împăraţii austroungari şi regii României mai apoi erau invitaţi să petreacă, după ce erau plimbaţi cu bărcuţa pe lac. La adâncimea de 60 de metri, într-un aer plin de aerosoli săraţi se află un teren de fotbal unde tinerii dar si bolnavii stau câteva ore pentru tratament.

Autorul acestei postări -Viorel Irascu-administrează un blog de travel cu care a ajuns în finala ROBLOGFEST. Pentru o clasare cât mai bună votaţi-l. Azi este ultima zi!

Share
Autor:

Comentati acest articol