| Abonare la RSS

Top 10 castele si cetati medievale din Romania

July 22nd, 2008 Publicat in Top Ropedia.ro, Turismul in Romania

De-a lungul timpurilor in România s-au construit o serie de castele și cetăți folosite fie ca reședințe domnești fie ca puncte de apărare împotriva diferitelor invazii a turcilor sau a tătarilor dar și a altor popoare. Din aceste construcții unele nu s-au păstrat altele da, unele fiind în diferite stadii de degradare altele fiind îngrijite și exploatate turistic.

Am incercat să realizăm un top 10 având în vedere nu importanța istorică ci cea turistică și modul cum sunt întreținute aceste castele și cetăți în zilele noastre. Împreuna cu cei care au votat pe siteul nostru,  considerăm că acestea sunt cele mai reprezentative și vă recomandăm să le vizitați ori de câte ori aveți ocazia, dar nu uitați nici de celelalte care nu apar în acest top. Să sperăm că odată cu trecerea timpului și aceste cetăți vor fi restaurate și va fi mult mai facilă vizitarea lor.

10. Cetatea de scaun Suceava (Suceava)
Cetatea Sucevei cunoaste cea mai mare dezvoltare pe timpul lui Ștefan cel Mare care a investit mult în consolidarea și extinderea cetății. Este serios afectată de către acțiunile domnitorilor aserviți puterii otomane care fie îi dau foc (Alexandru Lăpușneanu) fie îl aruncă în aer (Dumitrașcu Cantacuzino) pentru a fi pe placul turcilor. Pe parcursul timpului cetatea este restaurată dar primește înapoi doar o parte din infățișarea sa inițială.

9. Cetatea Devei (Deva)
Cetatea DeveiCetatea a fost construită în secolul 13, fiind distrusă într-o puternică explozie a depozitului cu muniție in secolul 19. Cu toate că în prezent se pot vedea doar ruinele cetății am inclus această cetate în topul nostru datorită modului în care este amenajat, existenței unui mijloc de transport pe cablu până pe vârful dealului pe care se află cetatea și nu în ultimul rând datorită locului unde este situat, pe vârful unui neck vulcanic de unde călătorul poate vedea la mari depărtări, deschizându-se o panoramă excepțională.

8. Cetatea Neamțului (Târgu Neamț)
A fost construită de domnitorul Petru Mușat în secolul 14, cunoscând cea mai mare glorie pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare. La fel ca multe alte cetăți din România și această cetate a adus o contribuție esențială la apărarea țării de turci și polonezi fiind în mai multe rânduri asediată de forțele conduse de Mahomed al II lea sau Ioan Sobieski.

7. Cetatea Brașovului (Brașov)
Cetatea Bra?ovConstruită după 1395 era la vremea sa una din cele mai mari cetăți, cu ziduri lungi de peste 3 km și cu bastioane la fiecare 100 de metrii. Multe din bastioanele acestea erau intreținute și finanțate de breslele de meseriași din oraș. Astfel exista Bastionul Å¢esătorilor, Bastionul Croitorilor, Turnul Alb, Turnul Negru. În prezent această cetate iși păstrează unele din elementele sale: zona centrală, bastioanelele, acestea sunt răsfirate prin oraș fiind asimilate acestuia. Vizitând centrul vechi al Brașovului cu siguranță veți vedea aceste elemente medievale ale sale.

6. Cetatea Făgărașului (Făgăraș)

Cetatea FagarasiUna dintre cetățile care păstrează până în prezent sanțul cu apă care inconjoară construcția. Construit inițial ca o cetate de lemn, Cetatea Făgărașului a trecut prin mai multe etape de consolidare, extindere și modernizare și datorită faptului că a fost în administrarea multor domnitori care fiecare și-a pus amprenta pe înfățișarea actuală a clădirii. Dintre domnitorii aceștia îî amintim pe Mihai Viteazul și pe Apafi Mihaly pe timpul căruia Dieta Transilvaniei a funcționat în această cetate.

5. Cetatea țărănească Râșnov (Râșnov)
Cetatea RasnovConstruită de localnicii din Râșnov cu ajutorul sătenilor din satele invecinate, Cetatea Râșnovului a servit ca și bastion de apărare a Å¢ării Bârsei de invaziile turco-tătare din Evul Mediu. Datorită fântâni sale adânci de 143 de metrii Cetatea Râșnov și-a dobândit un statut de cetate de necucerit. Astfel in secolul 13 doar Cetatea Brașovului și Cetatea Râșnov au rezistat atacurilor hoardelor tătare. În prezent este una dintre cele mai bine amenajate cetăți din România iar numărul vizitatorilor se pare că este în permanentă creștere datorită acestui fapt.

4. Castelul Peleș (Sinaia)
Castelul PelesConstruit la sfârșitul secolului 19 și inceputul secolului 20 în stilul renașterii germane, a servit ca și reședință de vară pentru regii României. În prezent a fost retrocedat regelui Mihai I al României dar va rămâne muzeu și este deschis publicului spre vizitare. În acest muzeu pot fi văzute nenumărate obiecte realizate pentru Casa Regală și nu numai. Printre acestea se număra: obiecte de mobilier, arme, tablouri, covoare, sculpturi din fildeș.

3. Castelul Bran (Bran)
Castelul BranUnul dintre cele mai celebre castele din România și datorită faptului că este frecvent asociat cu legenda vampirului Dracula. Este vizitat de zeci de mii de turiști anual, fiind probabil cel mai vizitat din topul nostru. A fost construit inițial ca și punct de apărare și de vamă pe drumul ce lega Brașovul de Å¢ara Românească prin pasul Giuvala. Fiecare negustor care trecea pe acest drum trebuia să plătească a 30-a parte a mărfurilor sale drept vamă. În prezent se poate vizita contra unei taxe.

2. Castelul Huniazilor (Hunedoara)
Castelul HuniazilorNumit câteodată și Castelul Corvineștilor sau Castelul Corvinilor, este unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale de factură gotică din Europa. Castelul a fost folosit în principal ca și reședință nobiliară, dovada fiind și lipsa unor perimetre suplimentare de apărare. Istoria castelului se leagă strâns de familia lui Iancu de Hunedoara, respectiv Matei Corvin, proprietarii acestui castel pe o perioadă indelungată. În prezent este un punct de reper important pe harta turiștilor atât români cât și străini. Vizitarea sa este posibilă dar se percepe o taxă de intrare.

1. Cetatea Sighișoarei (Sighișoara)
Turnul cu Ceas - Sighi?oaraUna dintre puținele cetăți locuite din Europa și singura dintre acestea care s-a păstrat integral. Cetatea a fost construită incepând cu secolul 13 trecând prin mai multe etape de extindere și modernizare. Bastioanele și turnurile sale, unele locuite și în prezent ne aduc aminte de breslele care și-au adus contribuția la construirea și intreținerea acestora. Astfel avem Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cizmarilor. O mențiune specială merită Turnul cu Ceas cel mai monumental dintre toate turnurile Cetății Sighișoarei, care a servit multă vreme ca și primărie.  Ceasul său construit în Elveția în 1648, figurile sale simbolizează zilele săptămânii. Cetatea se poate vizita fără nici un fel de restrictii, aceasta contopindu-se cu partea centrală a Sighișoarei. Străzile cetății fiind străzi ale orașului, locuite, cu porți și case în stilul vremurilor de mult apuse, oferind turiștilor o veritabilă călătorie înapoi în timp, o experiență deosebită!

Share

5 comentarii pentru “Top 10 castele si cetati medievale din Romania”

 1. Redacția Medievistica spune:

  Castelul Peleș NU ESTE nici CETATE, nici MEDIEVAL.
  Regretăm dar, vă afișați deplina ignoranță, propagând-o apoi către “masele populare”.


 2. admin spune:

  Inainte sa faceti afirmatii hazardate va invitam sa recititi articolul si sa aveti in vedere ca:

  1) este vorba de a) castele b) cetati medievale si NU de castele
  medievale, este clar ca Pelesul a fost construit in secolele 19-20
  (http://www.ropedia.ro/romania/obiective-turistice/prezentare/Prahova/Sinaia/Castelul_Peles/).
  Deci este un top al castelelor si cetatilor medievale.

  2) Topul este unul subiectiv, pe baza voturilor exprimate de
  utilizatori intr-un sondaj precedent al nostru. Nu are la baza
  importanta istorica sau alte criterii stiintifice.

  3) Topul nu se adreseaza specialistilor, astfel am folosit unele
  denumiri folosite in mod frecvent atat de catre turisti dar si de
  catre operatorii turistici din zonele respective.
  Astfel cu toate ca pe alocuri nu este 100% corecta folosirea
  termenului de cetate am folosit aceasta denumire. De ex. Cetatea
  Sighisoarei, Cetatea Brasovului. Ar fi fost cel putin ciudat pentru un
  turist sa folosim denumirea de Orasul fortificat Brasov sau orasul
  fortificat Sighisoara cand la fata locului numele nu este folosit in
  aceasta formula.


 3. Ghidul cetatilor si fortificatiilor din Romania | Ropedia.ro - Redescoperiti Romania spune:

  […] scris despre cetăți și fortificații de mai multe ori, am creat chiar și un Top 10 al acestora care a primit atât laude cât și critici. Am folosit însă aceste critici pentru a […]


 4. Cornel spune:

  de alba-iulia ati uitat?


 5. ionel spune:

  mda ar trebui sa scrieti si despre stilul lor(de ex.stilul roman ,gotic) pe mine nu matti ajutat dar sper ca pe altii sai ajutati


Comentati acest articol