| Abonare la RSS

Top 10 statiuni balneare din Romania–editia 2012

November 29th, 2012 Publicat in Uncategorized

Am realizat primul nostru top al stațunilor in 2008. Revenim acum cu edița din 2012. Topul a fost realizat pe baza unui sondaj de opinie online efectuat în perioada 2010-2012 pe pagina noastra Ropedia.ro.

Față de ultima edițe numărul stațunilor care au fost luate în considerare s-a mărit, există și câteva surprize, intrări noi în top 10 dar și ieșiri.

Oamenii aleg să meargă în stațuni atât pentru relaxare cât și pentru tratament. Perioada variază și ea insă cele mai populare sunt sejururile de un weekend în cazul persoanelor tinere și sejururile mai lungi de o săptămână, 10 zile sau chiar și 14-16 zile în cazul persoanelor mai în vârstă.

Să vedem așadar topul celor mai importante stațuni din România conform preferințelor exprimate de vizitatorii Ropedia.ro.

Locul 10 : Geoagiu-Băi (Județul Hunedoara).

În edița trecută a topului a fost pe locul 6. Participanți la sondaj au apreciat curățenia din stațune și gastronomia locală. Aceștia nu au fost în schimb mulțumiț de accesul greu în stațune și de aglomerața din ștrand. Geoagiu-Băi se remarcă prin băile termale care sunt folosite la tratarea afecțunilor reumatismale degenerative (pareze, sechele dupa poliomielita) sau a afectiunilor posttraumatice si neurologice periferice. În imagine puteț vedea cascada de la Geoagiu.cascada_geoagiu1_6ff50b4db9

Locul 9: Eforie Nord (Județul Constanța)

Eforie Nord este o intrare nouă în Top 10, la edița precedentă fiind în afara primelor 10 stațuni balneare din România. Se pare însă că în ultima perioada Eforie Nord a devenit mai populară în rândul celor care merg la mare nu numai pentru plaja ci și pentru tratamente balneare. Principalele afecțuni tratate la Eforie Nord sunt afecțunile reumatismale inflamatorii și degenerative, afecțunile dermatologice, bolile sistemului nervos periferic dar și sterilitatea sau neurastenia.

Locul 8: Băile Olănești (Județul Vâlcea)

Băile Olănești apar pentru prima oara în Top 10. Turiștii au apreciat unele modernizări din ultima perioada, aparița unor unităț de cazare noi și nu în ultimul rând efectele benefice ale tratamentelor de la Olănești.  Apele minerale de aici se folosesc cu precădere în cură internă pentru tratarea afecțunilor tubului digestiv (gastrite cronice, constipațe cronică, colite), ale rinichilor, căilor urinare (litiaza renala), afecțuni hepato-biliare (colecistita cronică, hepatita cronică, dischinezie biliară), afecțuni metabolice și de nutrițe.

Locul 7: Slănic Moldova (județul Bacău)

În edița precedentă a topului nostru stațunea Slănic Moldova era situată pe locul 5, înregistrând astfel o scădere în popularitate. Printre reproșurile exprimate de turiști cu ocazia sondajului nostru se numără conduita neadecvată a personalului medical din stațune. Apreciate sunt însă apele minerale vestite de altfel încă din secolul 19. acestea se folosesc în tratarea afecțunilor hepato-biliare (dischinezie biliară, stări după operați la ficat), bolilor metabolice și de nutrițe (diabet, obezitate), bolilor tubului digestiv (gastrite cronice hiper și hipoacide, ulcere gastrice și duodenale, colite, constipațe cronică), afecțunilor rinichilor și căilor urinare (infecți urinare).

Locul 6: Băile Herculane (județul Caraș-Severin)

Deși în urcare cu 2 poziți față de topul precedent Băile Herculane este în continuare doar o umbră palidă a stațunii prospere și efervescente de la începutul secolului 20. Turiștii au apreciat așezarea, clima blândă și apele minerale de la Herculane. Ceea ce a stricat scorul stațunii sunt starea de degradare în care se află multe dintre clădirile din Băile Herculane, serviciile proaste și privatizarea fără cap făcută după revoluțe. Stațunea care s-a numit și Băile Hebadiei în trecut este indicată pentru cei care suferă de afecțuni reumatismale, posttraumatice (stări după fracturi, entorse, luxați), afecțuni neurologice periferice (paralizii, pareze), afecțuni metabolice și de nutrițe. În imaginea de mai jos: centrul stațunii Băile Herculanebaileherculane2012

Locul 5: Pucioasa (Județul Dâmbovița)

Pucioasa este de asemenea o intrare nouă în top. Se pare însă că există destui oameni care aleg mai nou Pucioasa pentru a trata afecțunile reumatismale degenerative, a celor neurologice periferice, dermatologice și otorinolaringologice. Cei care au participat la sondajul nostru au fost încântaț de climă,  de baza de tratament, de aprovizionarea unitățlor turistice și eficienta tratamentelor. Punctul negativ cel mai des remarcat a fost lipsa legăturilor feroviare ale stațunii cu restul țării.

Locul 4: Amara (Județul Ialomița)

Cea mai suprinzătoare nouă intrare direct pe locul 4. Deși nu este așa de renumită precum alte stațuni mai prost clasate în acest top (vezi Herculane) totuși Amara se pare că este preferată de un număr destul de mare de turiști. Printre punctele forte ale stațunii se numără nămolul sapropelic utilizat în tratament și apa sulfatată, clorurosodică a a lacului Amara. Un alt aspect pozitiv mențonat a fost și recenta campanie de renovări a unor vile din stațune. Ceea ce nu a fost apreciat a fost curățenia mai precară pe alocuri și atitudinea unora dintre angajați unitățlor de cazare din Amara. Aici se trateaza afecțuni ale aparatului locomotor, afecțuni reumatice degenerative, ginecologice, dermatologice.

Locul 3: Covasna (Județul Covasna)

În coborâre cu un loc față de edița precedentă însă cu o avalansă de remarci pozitive. Fața stațunii s-a schimbat mult în bine în ultimii ani, centrul a primit o înfățșare nouă, s-au renovat hoteluri, s-a realizat o pârtie de schi, s-a realizat un centru de informare turistic, circulă un trenuleț turistic – atât cel cu aburi care este scos doar ocazional cât și cel electric care circula pe roț în oraș după un program stabilit de autorităț. Partea negativă este reprezentată de lipsa unor piscine și a unui spa adecvat pentru această stațune. Denumita și stațunea celor 1000 de izvoare minerale, Covasna este indicată pentru o gamă largă de afecțuni cardio-vasculare (stări după infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficiență mitrală și aortică, hipertensiune arterială). În imaginea de mai jos: Balta Dracului din Covasnabaltadracului

Locul 2: Sovata (Județul Mureș)

Sovata a ocupat locul 1 în edița precedentă a topului nostru însă se pare că a fost detronată deși stațunea a primit în general remarci pozitive. Turiștii au apreciat lacul Ursu și proprietățle sale curative, peisajul frumos și personalul amabil și atent din Sovata. Printre puțnele plângeri se remarcă cele legate de lipsa spațului suficient în centru și a locurilor de parcare precum și insuficiența indicatoarelor turistice. Sovata  este cunoscută pentru tratamentul afecțunilor ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice, metroanexite, sterilitate). Alte afecțuni tratate aici sunt cele reumatismale degenerative, inflamatorii și abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze, poliartroze); afecțuni posttraumatice (stări după luxați, entorse sau după operați pe articulați); afecțuni neurologice periferice (sechele după poliomielită, pareze, polioneuropatii); afecțuni endocrine (hipotiroidie). În imaginea de mai jos: Lacul Ursu din Sovatasovata

Locul 1: Băile Felix (Județul Bihor)

Noua regină a stațunilor balneare – Băile Felix s-a clasat pe pozița 3 în edița precedentă. A avansat direct pe prima pozițe fără îndoială datorită apelor sale termale (între 20-48 grade Celsius). În ultima perioadă turiștii români sunt tot mai atrași de stațunile cu apă termală dovada fiind numărul mare de pensiuni și hoteluri din Felix în care în vârf de sezon este practic imposibil să găsești un loc liber. Dar un alt avantaj important observat de cei care au apreciat Băile Felix este posibilitatea de a face baie în ape termale indiferent de anotimp și vreme. Singurul punct negativ remarcat este inghesuiala din sezon. În Băile Felix se tratează în primul rând afecțunile reumatice degenerative, inflamatorii și abarticulare dar și afecțuni neurologice periferice și centrale, afectiuni ginecologice. În imaginea de mai jos : Băile Felix văzute de sus.felix1_ab82223f24

S-au mai remarcat stațunile

(în paranteză este pozița la edița precedentă)

Locul 11: Ocna-Șugatag (locul 10)

Locul 12: Sângeorz-Băi (neclasat)

Locul 13: Sinaia (neclasat)

Locul 14: Techirghiol (neclasat)

Locul 15: Turda (neclasat)

Share
Autor:

2 comentarii pentru “Top 10 statiuni balneare din Romania–editia 2012”

  1. Top 10 statiuni balneare din Romania | Ropedia.ro - Redescoperiti Romania spune:

    […] Acest articol a fost scris in 2008. In 2012 Ropedia.ro a realizat un nou top al stațunilor pe baza preferințelor vizitatorilor Ropedia.ro. Pentru a vedea noul top click aici. […]


  2. Daniela spune:

    Am fost in Sovata anul acesta, au amenajat alei foarte dragute prin padure, sunt locuri de parcare numai cu plata – aprox 10 lei/zi, unitatile de cazare sunt murdare sau scumpe, un hotel de 1* practica preturi de 80-90 lei/camera, dar erau mizerabile, o camera intr-o pensiune acceptabila sarea de 150 lei/noapte, ii intelegem totusi pentru ca lacul este deschis doar 2-3 luni pe an si nu isi scot investitia.


Comentati acest articol